Hoge boetes als je betrapt wordt!

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar, drone in de lucht bij zons ondergang

Vlieg je als dronepiloot in ons land hoger dan 120 meter zonder dat je daar een vergunning voor hebt? Dan kost je dat mogelijk € 250,- als je betrapt wordt. Is er een ongeval of brand waar je met je drone naar toe vliegt? Kijk dan goed uit, want als je politie, brandweer of een traumahelicopter hindert met je drone, kan een boete oplopen tot € 500,- of meer. Deze en andere sanctiebedragen staan opgesomd in de nieuwe Richtlijn voor strafvordering luchtvaartwet- en regelgeving, die kortgeleden door het Openbaar Ministerie is gepubliceerd.

Als HCC!drones waarschuwen we onze leden goed te letten op de nieuwe regels voor het vliegen met drones sinds 2020. Wie deze bewust of onbewust overtreedt, kan in principe beboet worden. Om dronevliegers meer helderheid te bieden over welke boetebedragen er geeist kunnen worden, heeft het OM een strafvorderingsrichtlijn opgesteld. Hou er rekening mee dat ook publicatie van foto's op social media als Facebook potentieel tot een beboeting kan leiden.

Nog enkele voorbeelden: Heb je geen exploitantnummer geplakt op je drone? Dat kan je € 100,- kosten. Minder dan 150 meter afstand houden van een woonwijk tijdens een Open subcategorie A3-vlucht? Hiervoor wordt € 350,-  boete als uitgangspunt genomen. Bekijk hier de volledige lijst, vanaf deel F. 

In de lijst zijn bedragen opgenomen die dienen als uitgangspunten voor het OM. Doorgaans wordt in dronezaken eerst een transactievoorstel gedaan (mede aan de hand van deze uitgangspunten), waarmee vervolging kan worden voorkomen. Hoe hoog een eventuele boete uitvalt, hangt af van de omstandigheden van een geval. 

Het KNVVL heeft ook een lijst gemaakt van de boetes: die kan je vinden via deze link.