Mini 2/3/4 gebruikers die hoger dan 120m willen vliegen

Deel dit artikel

,

Overwegingen voor Mini 3, mini 3 pro, mini 2 SE en mini 4 pro bezitters vóór 1-1-2024!

Hiervoor hebben wij teksten van DJI vertaald en verduidelijkt.

DJI is zich ervan bewust dat sommige dronepiloten in de EU, Liechtenstein, IJsland, Noorwegen en Zwitserland zich zorgen maakten over de hoogtebeperking van 120 meter die werd geïntroduceerd met de onlangs gelanceerde DJI Mini 4 Pro.

Door een firmware-update op 28 september 2023 werd de beperking tijdelijk opgeheven vanwege een softwarefout. Om te voldoen aan de nieuwe Europese Drone-regelgeving keert DJI op 26 oktober 2023 terug naar de limiet van 120 meter voor Mini 4 Pro. Dit is de Firmware update: 1.12.3

De nieuwe Europese Drone Regels opgestelt door de Europese Commissie en het European Union Aviation Safety Agency (EASA) zullen volledig van toepassing worden op 1 januari 2024.

DJI Mini 4 Pro is gecertificeerd als klasse C0.

De C0-classificatie biedt een grote mate van vrijheid voor dronepiloten in de regio, omdat zij geen enkel opleidingscertificaat hoeven te behalen om dit type vliegtuig te besturen.

Er worden echter bepaalde technische beperkingen aan de fabrikant opgelegd om ervoor te zorgen dat deze drones in een veilige omgeving kunnen opereren. Daarnaast moeten dronepiloten voldoen aan operationele regels:

  Fabrikant Technische Eis voor C0 

 • Maximale startmassa van minder dan 250 g.
 • Een maximaal haalbare hoogte vanaf het startpunt
  van 120 meter.
 • Een maximale snelheid bij horizontale vlucht van 19 m/s.

  Verantwoordelijkheid van drone-exploitanten voor C0 

 • Er worden geen vluchten verwacht boven niet-betrokken mensen
  (als dit gebeurt, moet het overvliegen tot een minimum worden beperkt).
 • Geen vlucht over bijeenkomsten van mensen.
 • Houd de vlieghoogte lager dan 120 meter boven het grondniveau.

Het is belangrijk op te merken dat - volgens de regelgeving - de algemene hoogtelimiet voor operaties in de Open Categorie 120 meter boven de grond ligt, zelfs als drones theoretisch hoger kunnen vliegen! Dit geldt ook voor drones die gecertificeerd zijn in andere klassen, zoals C1, C2 etc. 

Voor C0 gecertificeerde drones is deze hoogtelimiet van 120 m vanaf het startpunt! Deze drone kan niet meer hoger vliegen!

Voor Mini 4 Pro-gebruikers die na 31 december 2023 hoger dan 120 meter vanaf het startpunt willen vliegen: 

Mini 4 Pro-gebruikers die hun drone vóór 1 januari 2024 met een C0-label  hebben gekocht en na 31 december 2023 hoger dan 120 meter vanaf het startpunt willen vliegen, kunnen hieronder onze Stapsgewijze Handleiding volgen. De volledige procedure staat in het volgende artikel. Maar eerst een overzicht van de procedure:

 • Ze verwijderen het C0-label van de Mini 4 Pro.
 • Zij vragen bij een speciaal DJI-portaal aan om de technische hoogtebeperking te laten verlengen naar 500 meter door een fotobewijs van het serienummer van de drone en de drone zonder label te uploaden en ontvangen een update.
 • Ze zullen zich ervan bewust moeten zijn dat ze niet met de Mini 4 Pro in de Open Categorie kunnen vliegen, omdat de operaties beperkt zijn tot 120 meter boven de grond.
 • Ze mogen in de specifieke categorie alleen hoger dan 120 meter boven het maaiveld vliegen nadat ze toestemming hebben gekregen van de Nationale Luchtvaartautoriteit in het land waar ze actief zijn.

 Overige drones uit de DJI Mini-serie gekocht vóór 1 januari 2024

Gebruikers van Mini 3 Pro, Mini 3 en Mini 2 SE die hun drones vóór 1 januari 2024 hebben gekocht, hebben twee opties:

 • Vraag vanaf januari 2024 een C0-label en C0-firmware aan via een speciaal DJI-portaal door een fotobewijs van het serienummer van de drone te overleggen. Ze zullen dan beperkt zijn tot een hoogte van 120 meter vanaf het startpunt vanuit technisch perspectief en tot 120 meter boven het maaiveld vanuit operationeel perspectief.
 • Blijf de drone gebruiken zonder C0-label en C0-firmware.
 • Vanuit technisch perspectief blijft hun hoogtelimiet op 500 meter.
 • Vanuit operationeel perspectief zullen ze alleen kunnen vliegen tot 120 meter hoogte boven het maaiveld in de Open Subcategorieën A1 en A3 of hoger dan 120 meter boven het maaiveld in de Specifieke Categorie nadat ze toestemming hebben gekregen van de Nationale Luchtvaartautoriteit in hun land van operatie.

 

'Meld je aan voor de nieuwsbrief' van HCC!drones

'Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!'

Aanmelden