Voor het vliegen met drones van 500 gram en zwaarder in de Open Categorie heb je een A2 vliegbewijs nodig. Naast het halen van het A2-examen en de inschrijving daarvan bij RDW, is het verplicht een ‘Praktische zelfverklaring’ bij je te hebben als je gaat vliegen. Dat is een formulier waarin je verklaart dat je voldoende praktijkervaring hebt met drone vliegen.

Het doel van deze praktische zelftraining is dat je als piloot in staat bent je drone in alle omstandigheden onder controle te kunnen houden, alle theorie in de praktijk weet toe te passen en alle manoeuvres  moeiteloos en accuraat kan uitvoeren. Let op: het is je eigen verantwoordelijkheid om de praktische oefeningen ook echt uit te voeren! HCC!drones geeft praktijkoefeningen en vliegdagen waar je dit kan oefenen (tijdelijk door corona uitgesteld).

Terug naar de zelfverklaring die je bij je moet hebben.

  • Kies een van de EU-verklaringen die wij voor jullie hebben klaargezet;
  • Lees deze door en onderteken deze;
  • Zorg dat je deze print en bij je hebt tijdens het drone vliegen (kan door BOA/politie naar gevraagd worden).

 

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

Schermafbeelding RDW

Vanaf 31-12-2020 gelden de nieuwe Europese droneregels. Maar wat moet je daarvoor regelen? Heb je een drone met camera of met een gewicht van meer dan 250 gram? Dan dien je je allereerst te registreren in het land waar je woont of waar je bedrijf is gevestigd. Voor ons begint het dus met registreren bij de RDW. Doorloop daarvoor onderstaande stappen.

Europese droneregelgeving Nederland 800x445

Twee dagen voor de officiële invoering van de nieuwe droneregels in ons land, heeft het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat de definitieve versie gepubliceerd in de Staatscourant. Veel regels kenden we al uit de EU-regelgeving, maar wat zijn nu de afwijkingen in ons land?

HCC!drones is een samenwerking aangegaan met Dutch Drone Academy! Wat betekent dit voor jou als lid?

Gedurende het gehele jaar 2021 kunnen HCC!drones-leden genieten van de DDA drone-cursussen voor de EASA categorie ‘Open’ zónder het examen te hoeven betalen (3 pogingen inbegrepen). Dat scheelt toch al snel zo’n 35% in de totale kosten!

Overview DDA

Drone vliegbewijs Basis A1 & A3:

  • cursus € 39,95 incl. btw
  • examen € 19,95 incl. btw GRATIS examen voor HCC-leden

Drone vliegbewijs Gevorderd A2:

  • cursus € 99,95 incl. btw
  • examen € 39,95 incl. btw GRATIS examen voor HCC-leden

Hoe kan je gebruik maken van dit aanbod?

De rest van dit artikel is alleen beschikbaar voor HCC-leden.

Ben je HCC-lid? Om het gehele artikel te lezen dien je ingelogd te zijn. Je kunt inloggen door je HCC-gebruikersnaam en wachtwoord in te vullen in de daarvoor bestemde velden aan de rechterkant van deze pagina.

Nog geen HCC-lid? Word nu lid en kies je welkomstgeschenk!

 

 

 

Ons bestuurslid Rob Bruning heeft inmiddels via Dutch Drone Academy na de A1/A3 opleiding en examen ook de A2 behaald!

Hij deelt zijn ervaring met ons.

"Dat A2 examen blijkt een race tegen de klok. Want dat je er een uur voor hebt is weinig omdat ze een aantal vragen stellen die NIET in de theorie staan behandeld. Je moet dus zien dat je een tweede computerscherm draaiende hebt om als de wiedeweerga naar het juiste antwoord te zoeken. Ze vragen ook van alles uit alle hoofdstukken die hebt mogen trainen. De vragen die wel in de theorie staan zijn overigens behoorlijk pittig.

Tip: Zorg dus dat je tijdens de training alle theorie-teksten kopieert, want anders red je het nooit in een uur!

De eerste keer slaagde ik niet door tijdsgebrek, maar de tweede keer wel omdat bleek dat veel vragen van de eerste keer werden herhaald, gelukkig ook die vragen die ik op internet moest opzoeken.

Nog een tip: zak je de eerste keer, doe de tweede poging dan direct er achteraan... Want dan zitten de vorige vragen en antwoorden nog goed in je hoofd. Ik slaagde met een goed cijfer."

Inmiddels heeft Rob alle noodzakelijke bewijzen om te mogen vliegen behaald; hij heeft nu alles, inclusief de certificaten van de RDW, in de pocket. Ook het drone-registratienummer .

"Van de RDW had ik verwacht dat ze daar naar  de "Verklaring m.b.t. het hebben van praktijkervaring" zouden vragen, maar dat gebeurde niet; niet bij de aanvraag van het bewijs van volrooiing voor A1/A3 noch bij de aanvraag voor het "Vaardigheidsbewijs" voor A2.

Ik had me erop voorbereid door een verklaring op te stellen dat ik als dronepiloot me aan alle EASA regels houd met een handtekening (in Pdf) maar die bleek niet opgevraagd te worden en mij werden de certificaten gewoon toegestuurd.

Aanvulling: het RDW vraagt er niet om, maar bij controle tijdens het vliegen door een wethandhaver (boa/politie) moet je die wel kunnen tonen. 

Succes voor eenieder die de examens nog moet zien te halen!"