Mensen die hun drone professioneel willen gebruiken om bijvoorbeeld foto of video te maken voor klanten, of ondernemers die de data en beelden van ene drone bedrijfsmatig gebruiken, moeten officieel een ROC-Light ontheffing of een ROC vergunning hebben.
Om een dergelijke ontheffing of vergunning te verkrijgen moet met goed gevolg een theorie examen worden afgelegd. Logisch, want voor een veilig gebruik van de drones moet je wel op de hoogte zijn van de regels van vliegverkeer. Maar ook om een goede verzekering af te kunnen sluiten, moet je als dronevlieger kunne laten zien dat je de regels kent en het dronevliegen beheerst. Daarvoor dus het certificaat.
In Nederland worden de theorie examens voor dronevliegen afgenomen door het KEI (KNVvL Examinerings Instituut) , dat gelieerd is aan het KNVvL (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart). Daarnaast kan ook het EURO USC Benelux examens afnemen.
Meerdere bedrijven, die drones of droneservices leveren, zijn daarom gestart met het organiseren van cursussen om dronevliegers klaar te stomen voor het examen. Deze bestaat uit enkele dagdelen theorielessen. Verder organiseren deze bedrijven vaak ook een dagdeel praktische vliegtraining. Voor beide onderdelen geven ze vaak wel een deelname certificaat af.
Maar voor het verkrijgen van een ROC Light ontheffing voor vliegen van mindrones moet je toch een echt bewijs van goed gevolg afleggen van een theorie-examen kunnen overleggen.
Mededelingen en ervaringen in facebookgroepen van mensen die het examen hebben afgelegd, geven aan dat het wel de nodige studie vraagt, maar met enige basiskennis het examen goed te doen is.

 

Wettelijke eisen en regelgeving

Leidend voor een cursus zijn natuurlijk de onderwerpen die in het examen aan de orde komen. Een mooi overzicht daarvan staat op http://www.brevet.aero./micro-en-minidrones/theorie-examen
Ook op de website www.dronewatch.nl staat uitgebreid omschreven wat de wettelijke regelingen zijn voor doprenvliegen. Deze site houdt de ontwikkelingen attent bij en geeft de informatie overzichtelijk weer.

Aanbieders cursussen

Bedrijven met de meeste ervaring in het verzorgen van de theoriecursussen zijn:
Dutch Drone Academy uit Hoofddorp http://www.dutchdroneacademy.com/
Droneland uit Almere http://www.droneland.academy/ROC-light/
Vliegend.nl (Safe2fly) uit Dokkum http://www.vliegend.nl/
NLR uit Marknesse http://dronecentre.nlr.nl/
Zij organiseren in diverse plaatsen in het land de opleidingen.
De prijzen en inhoud verschillen per aanbieder. We zijn benieuwd naar uw ervaringen.

Examen data

Het KEI neemt ook op diverse plaatsen examens af. Zie voor data en locaties
http://www.brevet.aero./minidrones/theorie-examen 

Heeft u aanvullende informatie of opmerkingen. Schroom niet om te reageren op dit artikeltje.
Of wordt lid van de HCC Drones Facebook groep en plaats uw opmerkingen daar:
https://www.facebook.com/hccdrones