Mensen die hun drone professioneel willen gebruiken om bijvoorbeeld foto of video te maken voor klanten, of ondernemers die de data en beelden van ene drone bedrijfsmatig gebruiken, moeten officieel een ROC-Light ontheffing of een ROC vergunning hebben.
Om een dergelijke ontheffing of vergunning te verkrijgen moet met goed gevolg een theorie examen worden afgelegd. Logisch, want voor een veilig gebruik van de drones moet je wel op de hoogte zijn van de regels van vliegverkeer. Maar ook om een goede verzekering af te kunnen sluiten, moet je als dronevlieger kunne laten zien dat je de regels kent en het dronevliegen beheerst. Daarvoor dus het certificaat.
In Nederland worden de theorie examens voor dronevliegen afgenomen door het KEI (KNVvL Examinerings Instituut) , dat gelieerd is aan het KNVvL (Koninklijke Nederlandse Vereniging van Luchtvaart). Daarnaast kan ook het EURO USC Benelux examens afnemen.
Meerdere bedrijven, die drones of droneservices leveren, zijn daarom gestart met het organiseren van cursussen om dronevliegers klaar te stomen voor het examen. Deze bestaat uit enkele dagdelen theorielessen. Verder organiseren deze bedrijven vaak ook een dagdeel praktische vliegtraining. Voor beide onderdelen geven ze vaak wel een deelname certificaat af.
Maar voor het verkrijgen van een ROC Light ontheffing voor vliegen van mindrones moet je toch een echt bewijs van goed gevolg afleggen van een theorie-examen kunnen overleggen.
Mededelingen en ervaringen in facebookgroepen van mensen die het examen hebben afgelegd, geven aan dat het wel de nodige studie vraagt, maar met enige basiskennis het examen goed te doen is.

 

Ook op de HCC Compusersdag hebben we als HCC Drones weer een flink aantal mensen kunnen informeren in kennis laten maken met doen vliegen. De vragen bij ons standje waren vooral over de keuze van drones, verschillen in werking en prijzen tussen verschilden marken en typen en de regelgeving.


Rob en Herman hebben buiten meerdere demonstraties verzorgd met de DJI Phantom 3 standard van de HCC Drones. Bezoekers hebben daarbij ook zelf even kunnen vliegen en zo direct ervaring op kunnen doen, hoe de aansturing werkt en hoe gemakkelijk het is om dit soort hobbydrones te vliegen.


Op de stand van de HCC Compusers platform Digivideo werd daarnaast uitgebreid aandacht gegeven aan de kwaliteit van videobeelden van drones en hoe deze opnames te monteren.
Op 25 maart staat weer een volgende bijeenkomst van de HCC Drones gepland in de Bilt, aanvang 13.00 uur. Mensen die nieuwsgierig zijn om het ook eens uit te proberen en ervaringen te horen van andere dronevliegers van verschillende merken en modellen, zijn van harte welkom.


Graag van tevoren wel even aanmelden bij de secretaris.
Dan weten we welke zaal we nodig hebben en hoeveel koffie.


Of heeft u specifieke vragen of wensen of suggesties voor de bijeenkomst?
Geef ze even door via het contact formulier

Informatie delen

Er wordt veel geschreven en bericht over vliegen met drones.
Leden van de HCC Drones IG en aanwezigen op onze laatste vliegmiddag van 14 oktober hebben aangegeven dat ze graag een lijstje zien met namen of links van interessante websites, apps e.d.
Die gaan we samen opstellen en bijhouden en op deze website publiceren.

Zo werd al genoemd.

1. Websites

www.dronewatch.nl

 

2. Apps voor op de smartphones

Hoover, info over weers en plaatsgeschiktheid om te vliegen

UAV Forecast: voor info over weer en data voor veilig vliegen

 

3. Facebook groepen

HCC!Drones

Drone vliegers Nederland & Vlaanderen

 

WhatsApp groep voor leden

Vanuit de HCC DRones IG hebben we ook een WhatsApp groep opgestart om elkaar snel te kunnen informeren om samen ergens te kunnen vliegen.

Heb je interessante informatiebronnen of wil je lid worden van de WhatsApp groep, geef dan je gegevens daarvoor even door aan de secretaris van de HCC Drones IG Herman Krebbers

(Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.  of Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken. )


Als je je mailadres doorgeeft kunnen we je ook opnemen in de verzendlijst voor komende vliegbijeenkomsten