Goed nieuws: overgangsregeling 1 jaar verlengd door EASA

Deel dit artikel

,

geen foto beschikbaar, drone in de lucht bij zons ondergang

Belangrijk nieuws voor dronevliegers in de Open categorie: luchtvaartagentschap EASA heeft bepaald dat drones zonder Cx-label niet tot eind 2022 maar tot eind 2023 in Open subcategorie A1 of A2 gebruikt mogen worden, afhankelijk van het gewicht van de drone. Deze beslissing vloeit voort uit het feit dat er nog geen drones met een geldig Cx-label op de markt zijn gebracht, en dat dronepiloten dus nog niet aan de nieuwe regelgeving kunnen voldoen.

Toen begin 2021 de nieuwe Eureopese regelgeving inging, is een overgangsperiode van twee jaar afgesproken voor drones die nog geen klasseaanduiding hebben volgens de Cx CE label indeling. Met dat label wordt na de overgangsperiode bepaald in welke Open Categorie je drone gaat vallen: A1: boven mensen, A2: dichtbij mensen, of A3: 150m afstand van mensen en bebouwing.

Doordat fabrikanten nog steeds geen duidelijkheid hebben over de technische eisen waar drones voor zo’n Cx-label aan moeten voldoen, is het voor hen niet mogelijk om drones te gaan produceren die daaraan voldoen. Je mag verwachten dat er dus niet op korte termijn drones met zo'n label gepresenteerd gaan worden.

Het effect van de verlenging van de overgangsregeling hebben wij verwerkt in onze documenten:

- De nieuwe droneregels voor Nederland simpel uitgelegd v.1.2

- Beslisschema EU regels HCC!drones 2022

Deze zijn te vinden via de menu-keuze Ledenservice, in de map Downloads - Bestanden over de nieuwe EU-regelgeving

foto drone regels HCC smal

 

 

Meld je aan voor de nieuwsbrief van HCC!drones

Abonneer je nu op de nieuwsbrief en blijf op de hoogte van onze activiteiten!

Aanmelden