Volgens recente berichten uit Oekraïne, heeft de Chinese drone producent DJI de mogelijkheden van zijn 'Aeroscope' technologie beperkt voor het Oekraïense leger. 

Aeroscope is in feite een stukje eigen hardware waarmee de beweging van elke DJI-drone binnen een bereik van 10 km kan worden gevolgd. Samen met aanvullende door DJI gemaakt antennes kan het bereik zelfs worden uitgebreid tot 50 kilometer. Daarnaast maakt de Aeroscope-techniek het mogelijk om de exacte positie van de drone-operator te zien, evenals zijn persoonlijke gegevens die hij heeft gebruikt bij het registreren.

Het Oekraïnse leger gebruikt verschillende modellen van DJI-drones bij hun verkenningsactviteiten. Dat is natuurlijk geen wonder, want DJI is de grootste drone-maker ter wereld. De Russen gebruiken Aeroscope-hardware nu om de posities van de drone-operators te volgen, om hun artillerie-/raketvuur op te richten. Met andere woorden Russen gebruiken DJI-technologie om Oekraïnse drone-operators te doden.

Volgens de meest recente rapporten van het Oekraïense leger is de Aeroscope-technologie effectief uitgeschakeld voor Oekraïense operators. Hoewel de Russen de technische capaciteiten hebben om Oekraïense DJI-drone-operators te volgen, kan het Oekraïense leger niet hetzelfde doen.Als dit klopt, ondersteunt het grote Chinese drone-productiebedrijf DJI in het geheim de acties van het Russische leger in Oekraïne (door toegang te verlenen tot al zijn technologische capaciteiten aan Russen en deze op afstand uit te schakelen voor Oekraïners).

Inmiddels heeft de DJI directeur voor Noord-Amerika verklaart dat deze berichten onwaar zijn. Sommige units met Aeroscope-techniek in Oekraine vertonen wel problemen en ze zoeken uit waardoor dat komt. Maar er is geen sprake van opzet volgens hem. Hij stelt dat DJI ook geen plannen heeft om een no-fly zone voor DJI-drones in te stellen boven Oekraïne, zoals eerder wel is gedaan in Syrië en Irak, om misbruik door IS-strijders te voorkomen.